Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewelcia
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:57, 13 Mar 2009 Temat postu: [PPZ] kolokwium |
|
|
Pytania na kolokwium:
1. Definicja mleka
2. Czynniki wpływające na wydajność i skład mleka
3. Scharakteryzuj krowę mleczną
4. Porównaj krowę mleczną i mięsną
5. Co to jest laktacja
6. Najważniejsze zasady właściwego doju
7. Dezynfekcja strzyków
8. Błędy popełniane w czasie doju
9. Co to jest mastitis
10. Skład mleka
1. Mleko- wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji.
Mleko jest mieszaniną wieloskładnikową; składająca się z trzech podstawowych faz(te trzy fazy znajdują się w ścisłej zależności-interakcji):
• emulsyjnej
• koloidalnej
• Molekularnej
2.
3.
4.
5. Laktacja – proces wydzielania mleka przez gruczoły mleczne samic ssaków. Laktacja pojawia się po porodzie i trwa przez okres potrzebny do wykarmienia młodych.
Wyjątek stanowi bydło mleczne, u którego laktacja jest stymulowana przez dłuższy czas, dla otrzymywania mleka do celów konsumpcyjnych.
6. Najważniejsze zasady właściwego doju:
- doić krowy zawsze o tej samej porze
- spokojnie obchodzić się ze zwierzętami i zapewnić im nie stresujące warunki doju
- dobrze pobudzić wymię
- przestrzegać zasady higieny
- nie zajmować się innymi pracami podczas doju
7. Dezynfekcja strzyków:
- najlepiej przez zanurzenie w kubku dezynfekcyjnym
- dobór właściwego, skutecznego środka dezynfekcji
- krowy po doju powinny stać przez 1 godz. (aby doszło do zamknięcia kanału strzykowego i utworzenia skutecznej bariery przed wnikaniem drobnoustrojów)
- zadanie paszy po doju prowokuje krowy do stania przy stole paszowym
8. Błędy popełniane podczas doju:
- brak przedzdojenia
- zbyt długi czas oczekiwania dój od momenty pierwszego kontaktu dojarza z wymieniem
- zakładanie kubków na mokre strzyki
- jedna ścierka do czyszczenia kilku krów
- brak dezynfekcji strzyków
- przyzwyczajanie krów do dodajania w aparatach zdajania automatycznego
9. Co to jest mastistis:
- choroba zawodowa wysokowydajnych krów
- zapalenie tkanki gruczołowej i przewodów mleko nośnych wymienia
10. Skład mleka:
- H2O 87-89%
- sucha masa 11-13%
- białko 2,6- 3,8%
- tłuszcze 3-6%
- laktoza 4,4-5,3%
- popiół 0,7%
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ewelcia dnia Wto 22:05, 17 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
ewelcia
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:59, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
zamieszczam tak jak by ktoś na PPZ albo nie był, albo nie pisał naszych pytań
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
milena
Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza Buga
|
Wysłany: Pią 23:05, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
jesteś wspaniała, dzięki Tobie nie muszę nawet przepisywać tego na ściągę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aaaneta
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 0:25, 14 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
chyba przeoczyłam większosc tych pytań grając w kulki na Tomka telefonie.....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelcia
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 23:47, 15 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
no to ładnie Anetko, zamiast zajmować się ważnymi rzeczami to na telefonie się gra nie ładnie hehe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kruq
Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z zachodu
|
Wysłany: Pon 16:58, 16 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ja przeoczyłem te pytania grając z Bartkiem w statki:D btw wygrałem 2-1
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
milena
Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza Buga
|
Wysłany: Wto 21:10, 17 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
2.Czynniki wpływające na wydajność i skład mleka
3. Scharakteryzuj krowę mleczną
4. Porównaj krowę mleczną i mięsną
2.a) czynniki genetyczne. Różnice genetyczne między rasami sprawiły, że ich wydajność mleczna różni się nawet kilkakrotnie.
b) pozagenetyczne
-żywienie; z dostarczonych pasz zwierzęta czerpią składniki pokarmowe do syntezy mleka, a niedobory tych składników powodują zmniejszenie jego produkcji
-sezon ocielenia
-klimat i mikroklimat (temp., wilgotność, zawartość szkodliwych gazów, warunki oświetlenia) optymalna temp. dla krów wynosi 13-15oC
-ciąża; od 4-5 miesiąca po zapłodnieniu obserwuje się u krów systematyczny spadek wydajności mlecznej
-ruja
-zasuszenie
-wiek krów; wydajność wzrasta do wieku 6-7 lat po tym czasie następuje spadek mleczności
-masa ciała
-częstotliwość doju
-dodajanie
-choroby
-system utrzymania
3.Typ mleczny. Bydło wolno rosnące i późno dojrzewające, o specyficznej budowie ciała, które widziane z boku można wpisać w trójkąt. Klatka piersiowa jest długa i szeroka, co jest skutkiem większych przestrzeni międzyżebrowych i bardziej skośnym w stosunku do kręgosłupa ustawieniem żeber. Umięśnienie ciała stosunkowo mało rozwinięte, szyja wydłużona i wąska, długie i silne kończyny. Doskonale rozwinięte wymię.
4. Typ mięsny. Wcześnie dojrzewające i wykazujące znaczne przyrosty dobowe w czasie opasu. Żebra łączą się z tułowiem prawie pod kątem prostym, są położone blisko siebie i silnie wygięte. Sylwetkę widziana z boku można wpisać w prostokąt. Zwierzęta odznaczają się dobrym umięśnieniem, cienkim kośćcem i słabo rozwiniętym wymieniem. Głowa szeroka i krótka,szyja również krótka. Mają wysoką wydajność rzeźną.
Małe uzupełnienie odpowiedzi. W pyt. 4 nie przepisywałam cech krowy mlecznej, a porównać to już chyba każdy potrafi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelcia
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 22:11, 17 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
dziękuje za uzupełnienie:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|